Viki

Dutch Subbing Academy


#1

De Dutch Subbing Academy is een minicursus ondertitelen opgesteld met als doel Nederlandstalige vertalers te helpen beter te worden in ondertitelen zodat de Nederlandse ondertiteling van betere kwaliteit wordt.

De DSA is een tijdje terug gestopt omdat ik (oriya) nog als enige actief was als sensei en het werd te veel werk in mijn eentje. Onlangs hebben @damiechan en @mirjam_465 me benaderd met de vraag of de DSA weer kon worden opgericht. Na overleg hebben we besloten dat te doen en wij (oriya, damiechan, mirjam_465) zijn de senseis van deze nieuwe DSA.

Toen ik stopte met de DSA stonden er nog mensen ingeschreven. Wij hebben hen vorige week al gecontacteerd om ze de eerste kans te geven zich opnieuw in te schrijven, maar nu willen we ook alle andere geïnteresseerden die kans geven.

Als het je leuk lijkt om deel te nemen aan de DSA kun je je heel eenvoudig inschrijven door te reageren op deze post en te zeggen dat je je inschrijft. Dan zorgt een van ons ervoor dat je op de lijst terechtkomt.

Wat kun je intussen doen? Voor de cursus mag je maximaal 3 series (geen film, daar zit te weinig oefenmateriaal in) opgeven waar je aan wilt werken. Samen met je sensei bekijk je welke serie het meest geschikt is voor jou.

Hier zijn een aantal tips voor het kiezen van een serie:

  1. Kies een serie die je zelf leuk vindt en waar je ook na afloop van de cursus aan zou willen werken
  2. Je mag geen on-air serie kiezen, maar kies wel een serie die zo nieuw mogelijk is (2018-heden). Hoe ouder de serie, hoe meer kans dat segments niet meer kloppen, andere vrijwilligers niet meer actief zijn, Engelse ondertitelingen soms niet logisch zijn enz. Als je een oudere serie kiest, wees je er dan van bewust dat je met dit soort moeilijkheden te maken kan krijgen.
  3. Als beginnend subber kun je beter voor een serie met een ‘makkelijk’ genre kiezen.
    Denk aan familieseries, schoolseries, webdrama’s, romantische series, komedieseries enz.
    Je kunt voor een ‘moeilijk’ genre kiezen als je wat meer uitdaging wilt. Dit zijn historische series, ziekenhuisseries, politieke series, juridische series, series over het bedrijfsleven enz. LET OP. Als je een serie met een ‘moeilijk’ genre kiest, verwachten we van je dat je actief research doet naar de vertalingen van de veelgebruikte termen en de cursus kan langer duren dan als je een ‘makkelijk’ genre kiest.

Hopelijk helpen deze tips je verder op weg. Het zijn echter geen vaste regels. Als jouw droomserie een historisch drama uit 2011 is en je bent gemotiveerd ermee aan de slag te gaan, dan mag je dat ook kiezen.

We zien ernaar uit om veel inschrijvingen te krijgen en gauw weer met de DSA te beginnen.

Groetjes van,
damiechan, mirjam_465 & oriya


#2

Hallo,

ik wil me graag inschrijven voor DSA.

Groetjes @cinn


#3

Hallo!
Ik wil me graag inschrijven, als het nog kan.
Beste,
Chuang


#4

Hallo Chuang,

Je kan je zeker nog inschrijven. Ik zet je op de lijst :slight_smile: .

Zolang we hier geen ander bericht zetten, kan iedereen zich inschrijven via deze Discussie-post.


#5

Heey,
Ik wil ook heel graag meedoen!!
Gr. Hannie